Consilierul comandantului

Plutonierul adjutant principal Cătălin Florin RAȚĂ a fost numit în funcția de consilier al comandantului Diviziei 4 Infanterie “Gemina” la 15 noiembrie 2008. De-a lungul carierei sale, Plt.adj.pr. Rață a îndeplinit o gamă largă de funcții de comandă și în statul major de la nivel grupă, pluton și până la consilier al comandantului.

Rață s-a născut la 5 iulie 1969 în localitatea Beclean, județul Bistrița-Năsăud. Plutonierul adjutant principal Cătălin Florin RAȚĂ a intrat în rândurile Forțelor Armate la data de 05 septembrie 1987 ca elev al Școlii Militare de Ofițeri Activi de Transmisiuni, Secția Subofițeri Transmisiuni din Sibiu pe care a absolvit-o doi ani mai târziu.

Plt.adj.pr. Rață este absolvent al mai multor cursuri militare din care amintim: cursuri de perfecționare pe linie de armă, curs avansat de limba engleză, curs Leadership-Training-War Fighting/ Joint Force Command Napoli / Italia, NATO Senior NCO Orientation Course/NATO School Oberammergau/Germania, United States Army Sergeant Major Course/ United States Sergeants Major Academy – Fort Bliss, Texas/ S.U.A. și cursul de consilieri ai comandantului. Pregătirea sa de luptă include Convoy Training, 101st Airborne Division’s (Air Assault) Eagle First Responder Course, Computer User Information Assurance Security Course și Anti Terrorism Level 1 Awareness Training. Și-a desfășurat activitatea în instituții de învățământ ca Instructor I.T. și Terminologie Militară în Limba engleză (Colegiul Întrunit de Stat Major/Academia Militară Irakiană Al Rustamiah/NTM Irak) și Instructor al consilierilor comandantului (Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”/Pitești. De asemenea a servit ca specialist și interpret în acomodarea militarilor români cu sistemele „Command, Control, Computers, Communications and Information” (C. 4 I. ) în CAMP SHELBY /MISSISSIPPI/ S.U.A în cadrul programului „MIL to MIL”.

Este licențiat al Facultății de Științe, a absolvit cursurile modulului psihopedagogic din cadrul Departamentului pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic și studiile postuniversitare de master: „Management Organizațional și Resurse Umane”.

Plt.adj.pr. Rață a deținut mai multe poziții în diferite unități după cum urmează: Ajutor comandant de pluton la Batalionul 86 Artilerie/Brigada 5 Vânători de Munte, comandant pluton transmisiuni la Compania Transmisiuni din Regimentul 223 Infanterie, Șef Punct Comandă Mobil la Compania 361 Transmisiuni a Brigăzii 81 Mecanizată, Ajutor Organizare Punct Comandă la Comandamentul Brigăzii 81 Mecanizată, Subofițer tehnic la Comandamentul Brigăzii 81 Mecanizată, Îndrumător artistic și gestionar la Batalionul 811 Infanterie al Brigăzii 81 Mecanizată, Subofițer de stat major în compartimentul Operații al Batalionului 811 Infanterie/ Brigada 81 Mecanizată, consilier al comandantului Corpului 4 Armat㠄Mareșal Constantin Prezan”, Instructor la Academia Militară a Armatei Irakiene, Mentor în Centrul de Operații Întrunite în Ministerul Apărării de la Bagdad, Irak, Subofițer de stat major la biroul Relații Publice la Comandamentul Diviziei 4 Infanterie, Subofițer Senior în cadrul biroului protocol al Comandamentului Regional Sud, Kandahar, Afganistan.

Premiile, distincțiile și decorațiile includ Trei Medalii NATO: pentru Operații în fosta Iugoslavie, pentru serviciu cu NATO în implementarea misiunii de instruire în Irak și pentru serviciu cu NATO în cadrul operației ISAF în Afganistan, Semnul onorific “În Serviciul Patriei” pentru 15, respectiv 20 de ani în serviciul militar, Medalia „Virtutea Militar㔠clasele a III-a și a II-a, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre și NCO Professional Development Ribbon cu numărul 4. În Decembrie 2003 a primit titlul de Cetățean de Onoare al orașului EL PASO din TEXAS/ Statele Unite ale Americii.

Este căsătorit, și împreună cu soția Gabriela au o fiică, Alessandra – Cătălina.