„Cea mai bună grupă”, ediție pilot

Zalău, 5 iunie. Cele mai bune grupe ale batalioanelor de infanterie ale Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Dej, Arad, Iași și Piatra Neamț s-au reunit la sediul Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu” pentru a participa la ediția pilot a concursului „Cea mai bună grupă”.

Competiția naște performanță... Mai exact, în cazul de față, profilarea lidershipului și întărirea spiritului de echipă. „Cea mai bună grupă” reprezintă o nouă provocare aplicativ-militară pentru infanteriștii Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Așa cum îi spune și numele, competiția aduce la linia de start cele mai bine pregătite grupe generate de batalioanele de infanterie. Organizatorii au pregătit luptătorilor nu doar provocări de ordin fizic și mental ci, mai ales, situații tactice probabile într-un mediu operațional marcat de conflict militar.

Așadar, concursul pilot din Zalău reprezintă o nouă abordare de pregătire a militarilor, abordare rezultată din experiența acumulată în trecutul recent. A trecut doar un deceniu de când, la inițiativa comenzii Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în Armata României se organizează „Subofițerul/Soldatul anului”, competiție menită să îi identifice pe acei profesioniști ai armelor cu cele mai bune rezultate pe competențele principale ale profesiei de militar. „Concursul, derulat de la nivelul ierarhic al batalioanelor în sus (regiment, brigadă, divizie, categorie de forțe), urmărește ridicarea standardelor de competență și generalizarea acestora în rânduri cât mai largi din structura de personal a subofițerilor și maiștrilor militari, respectiv a soldaților (gradaților) profesioniști” declara unul dintre promotorii competiției, subofițerul de comandă al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, plutonierul adjutant principal Cătălin-Florin Rață. Deloc surprinzător acum, după 10 ani, tot comanda marii unități de la Cluj este cea care pune bazele unei noi întreceri aplicativ-militare. Este intrarea oarecum firească pe următorul nivel prin care se urmărește „realizarea și menținerea unei forțe profesioniste, cu lideri și luptători riguros instruiți care să facă față provocărilor câmpului de luptă modern”, după cum spune plutonierul adjutant principal Cătălin-Florin Rață, organizatorul și sufletul acestor platforme concurențiale camaraderești între structuri militare similare.

Și cum ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri, considerăm că interesul organizatorilor competițiilor de acest tip de a aduce plusvaloare în meseria armelor este modul adecvat al infanteriștilor de a onora marele eveniment. Prin prezenta modalitate de evidențiere a lidershipului militar, spiritului de corp, solidarității și camaraderiei, Divizia 4 Infanterie „Gemina”, continuatoare a tradițiilor de luptă ale Armatei a 4-a (de Nord) de acum o sută de ani, rămâne înscrisă în permanenta corelare a pregătirii profesionale cu vremurile pe care trăim.

Pe parcursul următoarelor zile vă vom prezenta probele pe care infanteriștii le-au avut de înfruntat în dificilul lor drum spre titlul de „Cea mai bună grupă”.

Text și foto: Cristina TOMA

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1