Combat Life Saver Course sau instrucția care poate face diferența dintre viață și moarte

În perioada 9 - 13 iunie, treizeci de militari din Batalionul 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților” au participat la Combat Life Saver Course (cursul de acordare a primului ajutor), organizat de Centrul Național de Instruire Întrunită ”Getica” din Cincu. Astfel, infanteriștii bistrițeni, în condiții apropiate de cele ale câmpului de luptă, au învățat procedee și tehnici care pot face diferența în face diferența dintre viață și moarte în misiunile din aria de responsabilitate.

Oprirea hemoragiilor, eliberarea căilor respiratorii și verificarea respirației la nivelul toracelui sunt pașii esențiali pe care cursanții trebuie să-i parcurgă atunci când acordă primul ajutor unui rănit. Folosirea manechinului de antrenament a făcut ca situația să fie asemănătoare unei situații reale.

Partea cea mai solicitantă a fost aplicarea procedeelor și tehnicilor învățate în cadru tactic. Salvatorii au fost obligați să răspundă cu foc inamicului, să acorde cele mai urgente măsuri de prim ajutor, să mute victima într-un loc sigur unde să-i acorde îngrijirile medicale necesare pănă la evacuarea acesteia.

O parte importantă a acestui curs a fost si transmiterea rapoartelor pentru solicitarea MEDEVAC (evacuare medicală). Asigurarea imobilizării pe timpul transportului și evacuarea rănitului au reprezentat probele cu care s-a finalizat evaluarea practică și teoretică a cursanților.

Anterior instruirii de specialitate din Cincu, opt militari sanitari din Batalionul 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților” s-au pregătit suplimentar, timp de o lună, alături de colegii din Spitalul Militar de Urgență ”Doctor Constantin Papilian”din Cluj Napoca și de salvatorii SMURD (Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare) din Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Târgu Mureș.

 

 

Text: căpitan Andreea Bîrzu

Foto: Radu Bungărdean și Andreea Bîrzu

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1