Onor eroilor Detașamentului Păuliș!

Bravii luptători ai Detașamentului Păulis au fost comemorați prin ample ceremonii în locațitățile Radna, Păuliş şi Arad.

Radna, 15 septembrie. Seria manifestărilor dedicate comemorării luptelor duse de “Detaşamentul Păuliş” în septembrie 1944 a debutat cu o ceremonie militară și religioasă în Cimitirul Eroilor.  Activitatea s-a desfășurat în prezența locțiitorului comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu. Garda de onoare a fost constituită din militari ai Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Arad. Un moment aparte în cadrul manifestării l-au oferit elevii școlii din localitate care au depus flori la mormintele eroilor.

 

Păuliș, 15 septembrie. Activitățile comemorative au continuat la Monumentul Eroilor de la Păuliș (monument ridicat pe câmpia dintre locatățile Sâmbăteni și Păuliș, în locul în care militarii români au oprit înaintarea trupelor hortyste spre Transilvania). Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, a oficiat slujba de pomenire a eroilor. Cei prezenți au avut ocazia să afle cum au decurs zilele din septembrie 1944  în care trupele române au rezistat eroic în fața unui adversar superior ca număr și tehnică de luptă chiar de la unul dintre luptătorii de la Păuliș: colonelul în retragere Mihai Popescu, al cărui discurs a emoționat întreaga asistență. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare constituit din militari ai Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”.  

 

Arad, 16 septembrie. În prezența ministrului Apărării Naționale, Mihai Fifor, în Piaţa Avram Iancu, a avut loc o ceremonia militară și religioasă de comemorare a eroilor de la Păuliș. La eveniment au luat parte, și de această dată, veterani ai luptelor din septembrie 1944, reprezentanții autorităților publice locale și județene, militari activi, cadre militare în rezervă şi retragere, şefii instituţiilor locale din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, elevi şi cetăţeni ai Aradului.

În cadrul ceremoniei, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu, a înmânat drapele cu înscripția „România 100” ministrului Apărării Naţionale, Mihai Fifor, arhiepiscopului Aradului, Timotei Seviciu, prefectului județului Arad, Florentina Horgea, şi primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

La finalul ceremoniei, arădenii au putut admira defilarea detașamentului de onoare (format din militari ai Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, Batalionului 32 Cercetare Supraveghere „Mircea”, Inspectoratului Județean de Jandarmi și  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad) și a tehnicii de luptă. Programul manifestării a continuat cu un exercițiu demonstativ pregătit de militarii Regimentulu 317 ISR „Vlădeasa” și ai Brigăzii 6 Operații Speciale „Mihai Viteazul”, după care formația reunită a Muzicii Militare a Diviziei 4 Infanterie “Gemina” din Cluj-Napoca şi Muzica Militată a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timişoara a susținut un concert de fanfară. Totodată, arădenii au avut ocazia să vizioneze o expoziție static de tehnică militară, echipamente şi armament.

***

În septembrie 1944, o divizie maghiară cu un efectiv de 20.000 de militari a ocupat Aradul şi intenţiona să pătrundă în centrul ţării. Pentru apărarea defileului râului Mureş, în zona localităţii Păuliş, a fost constituit un detaşament format din 3 batalioane de elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri în rezervă întărit cu un regiment de infanterie şi un divizion de artilerie grea, numărul lor depăşind cu puţin 1800 de militari. Aceştia au rezistat eroic timp de 7 zile unui inamic superior din punct de vedere al efectivelor de luptători, dar si al tehnicii. În acele zile, “Detaşamentul Păuliş” a confirmat că “NICI PE AICI NU SE TRECE” (deviză preluată și adaptată de la predecesorii eroi de la Mărășești), asumându-și conștinent costul suprem pe care îl vor plăti pentru a-și împlini voința.

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2 3