Militarii bistrițeni, în mijlocul afganilor

 

Cunoașterea tradițiilor și culturii afgane reprezintă un element cheie în desfășurarea cu succes a unei misiuni de tip „key leader engagement”, prin care militarii români din Afganistan intră în contact, comunică și conlucrează cu liderii din localitățile dispuse în aria de responsabilitate. Lucruri sau gesturi care la un moment dat pot părea lipsite de importanță, precum folosirea unor expresii uzuale în dialectul pashtu sau cunoașterea modului corect în care strângi mână unui localnic contribuie la câștigarea respectului și, implict, a sprijinului populației locale. Pe timpul acestui de tip de misiuni nu se obțin doar informații despre posibilele activități ale insurgenților în zonă și se stabilesc relații formale de comunicare între militari și populația locală, ci se cultivă prietenii care dărâmă orice barieră culturală și lingvistică și care își vor lăsa amprenta asupra sufletelor militarilor români și după întoarcerea în țară...

Soarele nu răsărise încă pe cerul Afganistanului când militarii Plutonului 3, din Compania 1 Protecția Forței „Aquila”, conduși de locotenentul Daniel Morar, au ieșit din Baza Militară Aeriană Kandahar, având ca  destinație localitatea Sharifi, un mic sat din aria de responsabilitate a Batalionului 812 Protecția Forței „Șoimii Carpaților” situat la o distanță de 10km față de bază. Obiectivul misiunii a fost de „angajare a malik”-ului. În traducere liberă, malik-ul reprezintă liderul local; un arbitru în conflictele locale, colector de impozite, șef al consililui local și reprezentantul comunității în discuțiile cu militarii din cadrul coaliției. După instalarea măsurilor de siguranță a venit și malik-ul însoțit de copii din localitate. Malik-ul din Sharifi este foarte mândru de satul pe care îl conduce. Își aduce aminte că acum câțiva ani nu era nimic în acea zonă; acum este o localitate cu școală și mai multe moschei. Pe timpul discuțiilor sunt aduse la cunoștința militarilor dificultățile cu care se confruntă oamenii din zonă: lipsa apei potabile, lipsa unui medic și dificultatea procurării de medicamente; de asemenea, rechizitele pe care le au sunt insuficiente pentru elevii care merg la școala din sat.

Pe timpul discuțiilor purtate de , forțele de securitate afgane, împreună cu ofițerul de CIMIC din Batalionul 812 Protecția Forței „Șoimii Carpaților”, căpitanul Stochiță Bogdan, au distribuit geci, ghete și rechizite copiilor din sat. Materialele au fost donate de către oamenii din parohia preotului militar american locotenent-colonel Jeffry Cooperi. După primirea asigurărilor din partea malik-ului că militarii români vor avea parte de sprijinul populației locale, „aquilele” din plutonul 3 au pornit spre bază, cu satisfacția în suflet că au reușit să aducă un strop de bucurie și un zâmbet pe buzele unor copii care cresc într-o țară măcinată de război și sărăcie.

 

            Text: căpitan Andreea Bîrzu

            Foto: plutonier adjutant Radu Bungărdean

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1