”Șoimii Carpaților”, gardienii Bazei Militare Aeriene Kandahar

 

De peste două luni de când militarii Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților” participă la Misiunea Resolute Support în teatrul de operații din Afganistan, acestora le-a fost încredințată una din cele mai dificile și importante sarcini și anume gestionarea accesului de persoane și autovehicule în Baza Aeriană Militară Kandahar.

Locotenentul Florin Rus, comandantul Companiei 4 Protecția Forței „Draco”: misiunea companiei noastre este de a securiza în permanență punctul de acces în Baza Militară Kandahar, cunoscut sub denumirea de ECP 5 (Entry Control Point 5), în scopul prevenirii accesului persoanelor și autovehiculelor neautorizate în bază. Principalele vulnerabilități și amenințări cu care ne confruntăm sunt mașinile capcană și posibilele atacuri complexe. Prin acest punct facilităm accesul militarilor care își desfășoară activitatea. De asemenea poate fi vorba de diferite materiale, de la combustibil, hrană, la echipamente de construcții”, ne explică.

Barierele de metal, zidurile de beton și kilometrii întregi de sârmă ghimpată sunt elementele principale care alcătuiesc filtrul extrem de complex numit Entry Control Point 5. Cu o dimensiune impresionantă de câteva sute de metri, poarta de acces în Baza Aeriană Militară Kandahar este formată din mai multe puncte.

Plutonierul major Sebastian Mehedin, comandant de grupă și comandantul „main gate”-ului: „main gate înseamnă poarta principală, iar militarii care își desfășoară activitatea în acest punct au misiunea de a asigura fluiditatea traficului în și dinspre Baza KAF și, totodată, asigurarea fluxului pentru patrulele militare care desfășoară misiuni în aria de responsabilitate, în vedera asigurării siguranței apropiate a bazei”.

Toate tehnicile și procedurile sunt respectate cu strictețe. Totul se desfășoară după un algoritm clar determinat, iar cuvintele sunt uneori de prisos. Fiecare militar are locul și rolul bine stabilite, iar după numeroasele luni de pregătire parcurse în țară și cele două luni petrecute în teatrul de operații echipa este una foarte bine închegată, iar membrii ei se înțeleg din piviri. Folosirea expresiilor în dialectul pashtu și limba engleza reprezintă o normalitate pentru militarii care intră primii în contact cu cei care intră în bază.

Este nevoie de foarte multă atenție, concentrare și vigilență pentru îndeplinirea sarcinilor specifice în acest punct din ECP 5 în care pericolul pândește la fiecare pas, iar vesta antiglonț, casca și arma din dotare sunt în permanență asupra militarilor. ”Expunerea spre exterior este cea mai mare amenințare pentru noi. Suntem primii care luăm contactul cu persoanele afgane” ne spune plutonierul major Mehedin Sebastian.

Un alt punct important în cadrul Entry Control Point 5 îl reprezintă punctul de verificare și acces în bază al personalului, locul unde fiecare persoană este scanată și controlată pentru a nu introduce în bază materiale interzise. Orice obiect care ar putea fi folosit împotriva militarilor din bază sunt reținute de către militarii români.

În îndeplinirea îndatoririlor, militarii din Compania 4 Protecția Forței ”Draco” sunt ajutați și de scanere performante pentru autovehicule și persoane, precum și de câini antrenați în depistarea substanțelor interzise și a explozibililor.

Militarii români sunt la datorie 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână pentru a asigura securitarea punctului de acces în Baza Aeriană Militară Kandahar, lucru pe care îl fac la cele mai înalte standarde posibile.

Locotenent Sorin Aron, comandantul plutonului 1: „pentru mine este prima misiune în Afganistan, dar am parte de o subunitate foarte bine închegată, acest lucru datorându-se pregătirii pe care am efectuat-o în țară. Cei mai mulți militari din cadrul plutonului au misiuni la activ, unii chiar două sau trei misiuni. Oamenii sunt foarte bine pregătiți chiar dacă această misiune este puțin diferită față de cele la care au participat ei. În urma pregătirii desfășurate, în special în cadrul Centrului Național de Instruire Întrunită ”Getica” din Cincu, aceștia s-au adaptat foarte bine la specificul misiunii și ca rezultat își desfășoară misiunea la maximul de potențial al lor”.

Cu marea responsabilitate care apasă pe umerii lor, aceea că siguranța celor din bază depinde de ei, militarii Companiei 4 Protecția Forței ”Draco” își continuă misiunea în Afganistan. Mult succes în continuare!

 

Text și foto: căpitan Andreea Bîrzu

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1