Vânătorii de munte dorneni, prezenți la Adunarea Generală a Federației Internaționale a Crescătorilor de Cai de Rasă Huțulă

 

 

Militari din Batalionul 17 Vânători de Munte “Dragoș Vodă” din Vatra Dornei, alături de invitați din Slovacia, Ungaria, Polonia, Germania, Ucraina, Austria și Cehia, au fost prezenți, joi 25 iulie, la sediul hergheliei Lucina.

Participarea la Adunarea Generală a Federației Internaționale a Crescătorilor de Cai de Rasă Huțulă (Hucul International Federation) s-a făcut la invitația Direcției de creștere, exploatare și ameliorare a cabalinelor din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Cu această ocazie, detașamentul de militari, condus de sublocotenentul Alexandra Lucuțari a prezentat invitaților modul de samarizare a armamentului greu de infanterie pe caii huțuli.

 

***

 

Herghelia Lucina se află în comuna Moldova - Sulița, județul Suceava, adăpostită între Obcinile Bucovinei. Istoria acesteia începe în anul 1788, atunci când Comandamentul de Remontă al Armatei Austro Ungare a luat în arendă un teren în cătunul Lucina de la Domeniile Fondului Religiilor din Bucovina, cu scopul de a amenaja acolo o secție de creștere a cailor.

            Încă de la constituirea în România, la 03 noiembrie 1916, a primului batalion de vânători de munte, calul huțul a însoțit permanent vânătorii de munte, rolul acestuia în misiunile specifice zonelor montane fiind extrem de important. Militarii fiind nevoiți să lupte în zonele greu accesibile tehnicii, au avut mereu alături caii huțuli pentru  samarizarea și transportul echipamentelor și armamentului greu de infanterie și de artilerie.

           

Foto: Plt.adj. Marius Sfârlea

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2