Conferința națională în garnizoana Iași

La Cercul Militar din Iași, a avut loc joi, 11 aprilie, conferința națională cu tema „Ștefan cel Mare și Sfânt și ideea de unitate în spațiul identitar românesc. 520 de ani de la trecerea la cele veșnice a atletului creștinătății”. Activitatea face parte din seria celor patru evenimente științifice ale Statului Major al Forțelor Terestre, planificate să fie desfășurate, în anul 2024, în zona de responsabilitate a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași, prin Muzeul Militar „Ștefan cel Mare”, filiala Moldova a Muzeului Militar Național „Ferdinand I”, în cooperare cu instituții culturale locale și la nivel național.

Locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, generalul de brigadă Nicolae Tonu, a prezentat mesajul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-locotenent Ciprian Marin, iar locțiitorul comandantului Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, colonelul Ionel Lucian Sandu a transmis din partea brigăzii salutul de bun venit participanților. La activitate au participat, reprezentanți ai mediului academic din țară, militari activi și în rezervă. Un moment deosebit a fost constituit de secvența muzicală susținută de corul militar „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani.

La finalul evenimentului a fost vernisată expoziția cu tema „Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt în imaginarul național și european. Înscripții în metal.”, prezentată de către Viorel Bolum și Gheorghe Gîlcă. Conferința a fost moderată de către coordonatorul Muzeului Militar „Ștefan cel Mare”, filiala Moldova, Iași colonelul (rz.) dr. Dan Prisăcaru.

 

Text și foto: Constantin Apetroaei

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1