Batalionul 691 Artilerie Antitanc ,,General Ion Dragalina

la ceas aniversar – 105 ani

 

La data de 29 aprilie, Garnizoana Lugoj a îmbrăcat haine de sărbătoare la împlinirea a 105 ani de continuitate și tradiții militare în orașul de pe Timiș.

Ceremonia a avut loc în prezența șefului de stat major al Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”, colonelul Claudiu Rotaru și a cuprins cuvântul de deschidere rostit de comandantul batalionului, locotenent colonel Romeo Dacian Buhai, oficierea serviciului religios de un sobor de preoți, alocuțiuni ale participanților prezenți la eveniment și înmânarea de distincți personalului unității dar și invitaților.

Activitatea a continuat cu ceremonialul religios de sfințire a troiței ridicate în cinstea eroilor batalionului prin grija preotului militar Emanuel Gafița, depunerea de coroane și jerbe de flori, precum și prezentarea standurilor de armament de artilerie și întâlnirea între generații.

***

         Batalionul 691 Artilerie Antitanc ,,General Ion Dragalina este continuator al tradițiilor de luptă ale Regimentului 42 Obuziere, înființat în data de 1 mai 1919, în baza Ordinului Ministerului de Război nr. 448/1919, în Garnizoana provizorie Hălchiu, din județul Brașov. În luna noiembrie 1919, a fost dislocat în Garnizoana Lugoj, într-o fostă cazarmă a unui regiment de artilerie austro-ungar. Înființarea regimentului s-a realizat în cadrul Brigăzii 21 Artilerie din Divizia 21 Infanterie a Corpului 7 Armată.

         „La mulți ani militarilor lugojeni”!

 

         Text: Emanuel Gafița

         Foto: Gabriel Brezeanu

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2